Ulaznice.hr

Natrag
Prve dame
Prve dame
DATUM, VRIJEME:
29.01.2022., 20:00h
LOKACIJA:
Gradsko kazalište mladih Split
CIJENA ULAZNICA:
60kn
ORGANIZATOR:
GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH
Slobodna mjesta:
16

Kada je Werner Schwab napisao svoje Prve dame (ili Predsjednice, ili Svete majke), cilj mu je bio preko tri arhetipa s dna društvene ljestvice secirati malignosti potrošačkog kapitalizma. Pritom je ponudio tri različita naslova teksta, znajući da će se ljubitelji postdramskog teatra poželjeti baviti sociološkim, političkim, pa i teološkim aspektom teksta, zasebno. Mišljenja sam da se, zbog Schwabovog intezivnog političkog predznaka komad prečesto čitao na jednoj razini, i najčešće je ona najosjetljivija problematika ostajala netaknuta – ona socijalna.
Schwabova postdramska semioklastična dramaturgija ne otvara prostor za jasnu psihologizaciju likova, i tako njegove junakinje ostaju same u zrakopraznom prostoru punom skatološkog humora, apsurda i političkih prozivki. Cilj se nametnuo sam; našim damama pružiti priliku da priznaju što njih muči osobno, umjesto da krivca traže u državnom aparatu, korporacijskim zavjerama, ili, možda, u religijskim pitanjima. Na koncu, društvo se ne gradi samo destrukcijom postojećeg sistema, već i konstrukcijom budućeg, i to iz temelja.
Na tom putu smo naišli na neke životne istine koje ne smiju ostati neizgovorene. Zašto tamo gdje najviše miriše, najčešće zapravo najviše smrdi, i zašto su prva dama i stara dama jednako usamljene?! Odgovore smo nudili sami, iz svog vlastitog sustava vrijednosti, a da bismo izbjegli dociranje, sve smo obojali kičasto-žovijalnim tonovima. I to ne slučajno, jer istim nijansama su protkane i društvene mreže, mjesta kolektivne samoće u kojoj samuje i prva i stara dama, i ja, i Vi i Vaši.

Bojan Brajčić

NAČINI PLAĆANJA:

uplatnica devizno netpay maestro mbu2_mc mbu2_visa diners2 kekspay
Kupi ulaznice Popis prodajnih mjesta

Mjesto održavanja

NAZIV:
Gradsko kazalište mladih Split
ADRESA:
Trg Republike 1
MJESTO:
Split

Mapa

Natrag
¸

Sva prava pridržana Dekod d.o.o.

Košarica